Història

1980. L’inici

L’Associació de Veïns de Can Majó va néixer el 1959, pocs anys més tard que s’instaurés la pedania de Valldoreix, avui Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). Aquesta Associació va tenir cura de potenciar la Festa Major del poble. Uns quants socis van començar a juntar-se per cantar l’any 1979 i van cercar un director: Michael Herbage, veí de Valldoreix, músic autodidacte nascut a Londres l’any 1930. El diari personal de Michael Herbage situa el primer assaig el 18 d’octubre de 1980. Neix, doncs, encara sense nom, una coral que es denominava “Coral de l’Associació de Veïns de Can Majó


En el Concert de Nadal de 1982 i, per primera vegada, Michael Herbage va figurar com a director de la coral. El concert es va fer al Casal de Cultura i el repertori va ser ben variat. A partir d’aquest Nadal del 82 es van succeeïr uns quants concerts i s’amplià el repertori. A cada concert s’estrenaven cançons i comptaven amb la participació del conjunt de flautes ‘l’Oreig’, sota la direcció d’E.Eckart.


historia6


1988. La consolidació

Fins a l’any 1988 no es va cercar un nom propi per la coral. Va triomfar l’Harmonia de Valldoreix’ com a símbol del tarannà obert i de la concòrdia que la coral volia i segueix transmetent.


Des dels primers anys, s’ha fet un concert per Nadal i un concert a finals de juny que clou el curs. També la coral ha estat participativa en diferents esdeveniments de la vila. Gairebé cada any s’ha col·laborat en la Festa major del mes de setembre, en l’Aplec de la Salut del mes d’octubre i en la Diada de Sant Jordi. En el concert atribuït al Nadal de 1987 hi ha dues importants novetats: la coral canta tota sola sense el grup de flautes que tants anys ha compartit programa i Guillem Borràs figura, per primera vegada com a segon director de la coral.


Guillem Borràs, va néixer a Mallorca, l’any 1940. Havia fet cinc cursos de teoria, solfeig i piano pel seu compte i va començar a dirigir la coral cap a l’any 90. La seva incorporació com a director fou gradual. El Nadal del 91 Guillem Borràs assumeix la direcció total perquè Michael Herbage deixa el càrrec per raons de salut.


L’arrelament de la coral dins de Valldoreix i també dins de Sant Cugat es fa palesa en aparèixer, cada cop més, en els programes compartits amb altres corals, entre d’altres col·labora en el concert anual de Mans Unides que té lloc durant uns quants anys al Monestir. La primera col·laboració ja data de del 28 de gener de 1989 i es celebra cada any fins al 1998. Hi ha un últim concert, al teatre de la Unió Santcugatenca, el dia 9 de maig de 1999.


Després de moments una mica crítics, el 1995 representa l’enlairament de la coral. Cada vegada hi ha propostes més originals i engrescadores compartides amb altres disciplines. L’any 96 se celebra el XVè aniversari de la fundació de la Coral i per celebrar-lo es conviden la Coral Sant Cugat, el Cor Aulos, la Societat Coral la Unió Santcugatenca i la coral Serra d’Or, i es fa un concert a l’Església de l’Assumpció per donar cabuda a tots els cantaires. Aquest Nadal es fa el tradicional concert però amb l’acompanyament de l’Orquestra Joan Manen de Rubí.


L’any 97 s’inicia un intercanvi internacional amb la Chorale Santalou de Saint Flour capital de l’Alta Auvernia, El concert té lloc a l’Església de Sant Cebrià el dia 17 de maig i ben aviat es torna la visita als col·legues francesos. També al maig de l’any següent, es va a Saint Flour i s’omplen els carrers de cants, també es canta a la mairie on van fer una recepció com cal amb discursos i tot, a l’església principal, al poble veí de Murat i a una llar d’avis de la població.


Aquest mateix any 1997, després de les cites habituals amb el poble, el Concert de Nadal, és especialment emotiu perquè és dedicat al recentment desaparegut primer director i fundador de la Coral, Miquel Herbage.